Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Χειροκίνητο Σύστημα μεταδόσης τρακτέρ-ρεβέρσα

Σασμάν – ταχύτητες - ρεβέρσα

τρακτέρ με χειροκίνητο σύστημα μετάδοσης
τρακτέρ με χειροκίνητο σύστημα μετάδοσης

Τα τρακτέρ αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς γεωργούς - αγρότες. Πρόκειται για μηχανήματα που επιβαρύνονται με: φόρτωση ρυμουλκούμενων, ρυμουλκούμενων ρυμουλκών, φορτίων ανατροπής, χορτοκοπτικών και τροφοδοτικών εξαρτημάτων, όπως αεριστήρες και ψεκαστήρες.

Από την εφεύρεση του σύγχρονου τρακτέρ (από τον Sir Harry Ferguson στη δεκαετία του 1930), υπάρχουν φυσικά πολλές αλλαγές στο μέγεθος, την ισχύ και την άνεση ενός τρακτέρ. Εάν συγκρίνετε το παλιό κάθισμα από χαλύβδινο έλασμα με ένα ελατήριο φύλλων, στο μοντέρνο κάθισμα ανάρτησης, ενδεχομένως μια κλιματιζόμενη καμπίνα, των σημερινών μηχανών, είναι εύκολο να δείτε πόσο έχουν εξελιχθεί τα τρακτέρ

Μία από τις σημαντικές αλλαγές υπήρξε στα συστήματα μετάδοσης που είναι διαθέσιμα σε ένα σύγχρονο τρακτέρ και η επιλογή που αντιμετωπίζει ο αγοραστής κατά την αγορά ενός μηχανήματος. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τον ισχύοντα τρόπο μετάδοσης και προσπαθούμε να αποδείξουμε τα οφέλη.

Χειροκίνητη μεταδόση


Το αρχικό σύστημα κίνησης στηρίχθηκε στη λειτουργία συμπλέκτη για την αλλαγή γραναζιών, εμβέλειας και ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της μονάδας μετάδοσης κίνησης με χρήση ενός συμπλέκτη 2 σταδίων, όπου η πλήρης κατάθλιψη σταμάτησε όλους τους μηχανισμούς κίνησης και η μερική συμπίεση απεμπλοκή μόνο του κιβωτίου ταχυτήτων.

Οι σημερινοί κινητήριοι μοχλοί είναι ανεξάρτητοι, καταργώντας την ανάγκη για συμπλέκτη δύο σταδίων

Αρχικά, οι μοχλοί των ταχυτήτων ήταν τοποθετημένοι μεταξύ των ποδιών του χειριστή, πάνω στο κιβώτιο ταχυτήτων (εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο). Υπήρχαν δύο μοχλοί, ένας για τα γρανάζια και ένας δεύτερος μοχλός που άλλαξε τις σειρές, επιτρέποντας μια ευρεία διάδοση των προς τα εμπρός στροφών και την πλήρη ισχύ του κινητήρα. Υπήρχε ξεχωριστή ταχύτητα αντίστροφης κίνησης ακριβώς όπως σ’ ένα αυτοκίνητο.

Οι μοχλοί αλλαγής ταχυτήτων μετακινήθηκαν είτε στην πλευρική κονσόλα είτε στη στήλη του τιμονιού, καθιστώντας την πολύ πιο δύσκολη. Η μετακίνηση των μοχλών, καθώς και οι εξελίξεις στο σχεδιασμό των καμπίνων για να φτιάξουν ένα επίπεδο πάτωμα, επέτρεψαν την εύκολη πρόσβαση που θεωρούμε δεδομένη σήμερα.

Μετατόπιση: Σήμερα, δεν υπάρχει ξεχωριστή ταχύτητα αντιστροφής.

Αντ 'αυτού, έχουμε έναν εμπρόσθιο και αντίστροφο μοχλό, ο οποίος επιτρέπει την αλλαγή κατεύθυνσης (ρεβέρσα- power shuttle – power shift) χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε το γρανάζι στο τρακτέρ. Έτσι, αν έχουμε δώδεκα ταχύτητες, έχουμε δώδεκα εμπρός και δώδεκα ταχύτητες αντίστροφες!

Τα βασικά μηχανικά κιβώτια του σήμερα απαιτούν ακόμη λειτουργία συμπλέκτη για να αλλάξουν κατεύθυνση στο μοχλό αλλαγής ταχυτήτων και να αλλάξουν ταχύτητα. Οι πιο προηγμένες εκδόσεις αυτού του τύπου έχουν ένα υδραυλικά λειτουργούμενο μπροστινό και πίσω μοχλό, ο οποίος επιτρέπει αλλαγή κατεύθυνσης χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη. Η προσθήκη ενός ελέγχου εμπλοκής προόδου επιτρέπει πλέον στον οδηγό να ρυθμίσει την ταχύτητα με την οποία αντιδρά ο ελκυστήρας, επιτρέποντάς του να οδηγεί χωρίς να χρησιμοποιεί το συμπλέκτη καθόλου.


Λεβιές Ρεβέρσας
Λεβιές Ρεβέρσας

Ευφυής μετάδοση

Τα πιο πρόσφατα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων επιτρέπουν τώρα στον οδηγό να αλλάζει ταχύτητες και να αλλάζει κατεύθυνση, χωρίς να χρησιμοποιεί το συμπλέκτη. Μια ηλεκτρονική αλλαγή ταχυτήτων επιτυγχάνεται με το πάτημα ενός κουμπιού επάνω ή κάτω στον άξονα οδοντωτών τροχών, ενώ η κίνηση προς τα εμπρός επιλέγεται με τη χρήση μοχλού αλλαγής ταχυτήτων (συνήθως δίπλα στο τιμόνι). Η μόνη φορά που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο συμπλέκτης είναι να επιλέξετε το εύρος στροφών που θα λειτουργήσει ο ελκυστήρας.

Έτσι, από επιχειρησιακή άποψη, το σύγχρονο χειροκίνητο κιβώτιο έχει προχωρήσει πολύ. Κοντά στη λειτουργία χωρίς συμπλέκτη και τις ημιαυτόματες αλλαγές ταχυτήτων επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέξει τη σωστή ταχύτητα και απόδοση εξόδου για να ταιριάζει με την εργασία.



Πλεονεκτήματα


Το απλό χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων παρέχει χρόνια αξιόπιστης εξυπηρέτησης και πάντα θα είναι η επιλογή χαμηλότερης τιμής.


Η Ευφυής μετάδοση παρέχει σταθερή ταχύτητα προς τα εμπρός και αυτό είναι κρίσιμο για τον ακριβή ψεκασμό, τις εφαρμογές λιπασμάτων και φυσικά το βασικό έργο συντήρησης του χλοοτάπητα. θα δώσει λειτουργία σχεδόν χωρίς συμπλέκτη, απρόσκοπτη αλλαγή ταχυτήτων και ομαλότερη οδήγηση.

Ευφυής μετάδοση
Ευφυής μετάδοση


Δεν υπάρχουν σχόλια: