Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Καλλιεργητές φερόμενοι

Σε προηγούμενες αναρτήσεις δημοσιεύσαμε πληροφορίες σχετικά με την χρησιμότητα του καλλιεργητή και του βαρέως τύπου καλλιεργητήως εργαλείου. Οι καλλιεργητές, όπως και τα άροτρα  διακρίνονται σε φερόμενους, ημιφερόμενους και συρόμενους από τα τρακτέρ, χρησιμοποιούνται όταν το χωράφι είναι ξερό για να πετύχουμε καλύτερο ανακάτεμα και κομμάτιασμα του εδάφους. Τα υνία των καλλιεργητών μπορεί να είναι μυτερά, μικρά για να σπάζουν και να ανακατεύουν το έδαφος ή να έχουν μεγάλο πλάτος για τον σχηματισμό της σποροκλίνης και την καταστροφή των ζιζανίων. Κατά το πέρασμα του χωραφιού με τον καλλιεργητή όσο πιο μικρή είναι η ταχύτητα εργασίας τόσο ομαλή είναι η επιφάνεια του εδάφους, επίσης όταν σκοπεύουμε να περάσουμε το χωράφι δύο φορές, φρόνιμο είναι η δεύτερη να γίνει διαγώνια σε σχέση με την πρώτη για να καλλιεργηθεί όλη η επιφάνεια.
Καλλιεργητής φερόμενος
Καλλιεργητής με οδοντωτό κύλινδρο φερόμενος από trakter
Βαρέως τύπου καλλιεργητής

Βαρέως τύπου καλλιεργητής φερόμενος από трактори



Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Φρέζα

Φρέζα = περιστρεφόμενο άροτρο. Η κατασκευή της στηρίζεται στο στροφείο (ένας περιστρεφόμενος κύλινδρος με μαχαίρια), ο οποίος όταν κινείται κόβει και χαλαρώνει το έδαφος. Με μια διέλευση στο χωράφι κόβονται τα φυτικά υπολείμματα και αναμειγνύονται με το έδαφος. Την μεταχειριζόμαστε το φθινόπωρο ή την άνοιξη προκειμένου να προετοιμάσουμε το χωράφι για σπορά των χειμωνιάτικων ή των καλοκαιρινών καλλιεργειών αντίστοιχα. Την χρησιμοποιούμε με προσοχή έτσι ώστε να μην προκαλούμε υπερβολικό τεμαχισμό και καταστρέφουμε τη δομή του εδάφους, δηλαδή να μην σχηματίζεται κρούστα στο έδαφος ή να λιμνάζει το βρόχινο νερό και να μην μπορεί να διεισδύσει προκαλώντας διάβρωση και επιφανειακή απορροή. 
Το είδος της φρέζας που συνδέεται στο τρακτέρ παίρνει κίνηση από τον άξονα μετάδοσης της κίνησης (P.T.O), έχει το στροφείο της σε οριζόντια θέση και κάθετα προς την κατεύθυνση κίνησης. Η  μετάδοση της κίνησης στο στροφείο εξαρτάται από τον τύπο της φρέζας,  μπορεί να γίνει από τη μία πλευρά, από τις δύο πλευρές ή από το κέντρο. Από το P.T.O η κίνηση μεταδίδεται μέσω γραναζιών στο στροφείο, το όποιο, κινείται ομοιόμορφα και δεν αφήνει ακαλλιέργητο έδαφος. Το στροφείο περιστρέφεται στην ίδια διεύθυνση που γυρίζουν οι τροχοί του τρακτερ. Τα μαχαίρια (λεπίδες) στηρίζονται στο στροφείο με βίδες και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν, είναι τοποθετημένα σε σπειροειδή κατάταξη. Με την κατάταξη αυτή, κατά την περιστροφή του στροφείου τα μαχαίρια αγγίζουν το έδαφος το ένα μετά το άλλο και ποτέ δύο μαζί ή περισσότερα. Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθούν τα μαχαίρια σε σπειροειδή κατάταξη η φρέζα θα εργάζεται με έντονους κραδασμούς και η εργασία θα είναι ανομοιόμορφη. Η ταχύτητα περιστροφής του στροφείου αυξομειώνεται με την χρήση ενός λεβιέ που είναι τοποθετημένος στη θέση του χειριστή του τρακτέρ, με μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής το έδαφος ψιλοχωματίζεται περισσότερο. Το ύψος του προφυλακτήρα επηρεάζει τον ψιλοχωματισμό του εδάφους, όταν ο προφυλακτήρας είναι κατεβασμένος τότε οι σβώλοι που πετιούνται προς τα πίσω τον κτυπούν και τεμαχίζονται περισσότερο.  Το βάθος κατεργασίας της φρέζας ρυθμίζεται και από του τροχούς που φαίνονται σε μια από τις παρακάτω εικόνες.

PTO Τρακτέρ - φρέζα
 παίρνει κίνηση από το P.T.O  трактор  - φρέζα
Το είδος της φρέζας του трактори είναι κάθετα προς την κατεύθυνση κίνησης
Το είδος της φρέζας του трактори είναι κάθετα προς την κατεύθυνση κίνησης
 λεβιές ρύθμισης ταχύτητας περιστροφής του στροφείου ενός trakter
η  οριζόντια θέση  του άξονα (στροφείο) της φρέζας
η  οριζόντια θέση  του άξονα (στροφείο) της φρέζας 



Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σύνδεση του αρότρου

Η σωστή σύνδεση και ρύθμιση του αρότρου στο τρακτέρ έχει άμεση σχέση αφενός μεν, με την εύκολη οδήγηση του, αφετέρου δε, μ’ ένα καλό όργωμα. Αντίθετα η λανθασμένη σύνδεση του αρότρου είναι ουσιαστικός παράγοντας ενός κακού οργώματος, έχει σαν απόρροια την δυσκολία στη οδήγηση του τρακτέρ και την επιτάχυνση της φθοράς τόσο του  αρότρου όσο και του τρακτερ. Πρέπει λοιπόν να ρυθμιστεί το άροτρο σε κατακόρυφο και οριζόντιο επίπεδο. Ειδικότερα, το φερόμενο άροτρο πρέπει να εργάζεται και να κινείται οριζοντιωμένο. Η οριζοντίωση διακρίνεται σε δύο είδη : τη μπρος-πίσω και τη δεξιά-αριστερά.  Στο σημείο προσδέσεως του αρότρου (σύνδεσμος τριών σημείων) αυξομειώνουμε τον άνω δεσμό, όταν μικραίνουμε το μήκος τότε ανασηκώνονται τα πίσω υνία με συνέπεια να μεγαλώνει η διεισδυτικότητα του αρότρου, η ενέργεια αυτή ενδείκνυται όταν πρόκειται να οργώσουμε συνεκτικά  εδάφη. Αντίθετα, όταν αυξήσουμε το μήκος τότε τα πίσω υνία βυθίζονται πιο πολύ και σκάβουν βαθύτερα από τα μπροστινά. Η επόμενη οριζοντίωση, η δεξιά-αριστερά, μας βοηθά να αυξήσουμε το πλάτος κοπής της αυλακιάς κατά το όργωμα όμως στα φερόμενα άροτρα αυτή η οριζοντίωση είναι περιορισμένη. Απαραίτητη κρίνεται και η ρύθμιση του τροχού ελέγχου του βάθους οργώματος επειδή σε ακαλλιέργητο έδαφος ο τροχός αυτός διατηρεί ομοιόμορφο το βάθος οργώματος διότι κρατά οριζοντιωμένο το άροτρο και όταν το έδαφος είναι ανομοιόμορφο διατηρεί το βάθος σταθερό. 


σύνδεσμος τριών σημείων Τρακτέρ
σύνδεσμος τριών σημείων Τρακτέρ
σύνδεσμος τριών σημείων
σύνδεσμος τριών σημείων
άροτρο
άροτρο трактори