Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αποθήκευση


  • Ελέγξτε όλες τις βίδες και τα παξιμάδια για χαλαρότητα και σφίξτε εάν απαιτείται.

  • Τοποθετήστε γράσο στις επιφάνειες του τρακτέρ, όπου ακάλυπτο μέταλλο θα σκουριάσει, επίσης σε σημεία αναρτήσεως των αξόνων.

  • Αφαιρέστε τα βάρη από το τρακτέρ.

  • Φουσκώστε τα ελαστικά σε πίεση λίγο υψηλότερη από τη συνήθη.

  • Αλλάξτε το έλαιο του κινητήρα και λειτουργήστε το κινητήρα για να κυκλοφορήσει το έλαιο μέσα του και στα εσωτερικά κινούμενα τμήματα για 5 λεπτά περίπου.

  • Διατηρείστε το συμπλέκτη απεμπλεγμένο, εάν ο συμπλέκτης είναι εμπλεγμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο δίσκος του συμπλέκτη μπορεί να σκουριάσει, κάνοντας την απεμπλοκή αδύνατη για την επόμενη χρήση.

  • Με όλα τα εργαλεία χαμηλωμένα στο έδαφος, καλύψτε όλες τις εκτεθειμένες ράβδους των υδραυλικών κυλίνδρων με γράσο.

  • Απομακρύνετε τη μπαταρία.

  • Διατηρείστε το σε ξηρό χώρο όπου προστατεύεται από τη βροχή. Καλύψτε το τρακτέρ.

  • Αποθηκεύστε το στο εσωτερικό κτιρίου που προστατεύεται από το ηλιακό φώς και την υπερβολική θερμότητα. Εάν το τρακτέρ αποθηκευτεί έξω καλύψτε το με μουσαμά.

  • Ανυψώστε το και βάλτε τάκους κάτω από τον εμπρόσθιο και οπίσθιο άξονα έτσι ώστε τα ελαστικά να μην ακουμπούν στο έδαφος.

  • Διατηρήστε τα ελαστικά μακριά από το άμεσο ηλιακό φώς και την εξωτερική θερμότητα.


  • Κυριακή 27 Απριλίου 2014

    Καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε ανατροπή ενός τρακτέρ.

    Επειδή είναι συχνό το φαινόμενο ανατροπής του τρακτέρ συμπληρωματικά σε όσα γράψαμε στην ενότητα ανατροπή, σας εφιστούμε επιπλέον την προσοχή :
    Ταχύτητα : Μην τρέχετε πάνω από 25 χλμ. την ώρα, τα τρακτέρ κατασκευάζονται για να έχουν μεγάλη έλξη και όχι υψηλή ταχύτητα. Στις στροφές, σε κατηφόρες και σε ανώμαλο έδαφος χαμηλώστε ταχύτητα.
    Σε πλαγιές : Να οδηγείτε σιγά και με προσοχή. Λακκούβες, υψώματα ακόμη και πέτρες μπορεί να ανατρέψουν το όχημα.
    Σε ανηφόρες - κατηφόρες : Να έχετε 1η ταχύτητα εάν εκτελείτε οποιαδήποτε γεωργική εργασία (όργωμα, φρεζάρισμα, κλπ) ή όταν ρυμουλκείτε φορτία. Μεγάλες καρότσες επιβάλλεται να έχουν το δικό τους σύστημα πέδησης. Μια πέτρα ή ένας θάμνος τινάζει το όχημα και πηδούν οι μπροστινές ρόδες. Ειδικότερα στις ανηφόρες να μην ξεκινάτε απότομα γιατί λόγω της κλίσης μπορεί να αναποδογυρίσει το τρακτέρ προς τα πίσω.  
    Χαντάκια – κανάλια : Οδηγείτε σιγά όταν κινείστε κατά μήκος σε ρηχά χαντάκια, σταματήστε μακριά από κανάλια άρδευσης ή αποστράγγισης για τι υπάρχει κίνδυνος να έχει διαβρωθεί το έδαφος.
    Τράβηγμα - ρυμούλκηση : Κάθε φορά που επιχειρείτε να τραβήξετε ή να ξεριζώσετε κάτι, δένετε μόνο στον κοτσαδόρο ο οποίος δεν πρέπει να είναι ψηλότερα από 45 εκ., σ’ αυτή τη περίπτωση αφήνετε το συμπλέκτη σιγά σιγά. Για την ρυμούλκηση σε εδάφη με κλίση ισχύουν αυτά που αναφέραμε στις ανηφόρες κατηφόρες.   
    Φορτία μπροστά : Όταν χειρίζεστε τρακτέρ με κουβά (φορτωτή), αποφύγετε απότομες στροφές, απότομα ξεκινήματα ή σταματήματα. Προσθέστε βάρος στους πίσω τροχούς, μην παραφορτώνετε τον κουβά.  

    Να θυμάστε ότι " η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας ". Η συλλογή και η ανάρτηση είναι μια προσπάθεια της https://www.krekis.gr/

    Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

    Ανεφοδιασμός με καύσιμα

    Πρέπει να γεμίζουμε το ντεπόζιτο του ΤΡΑΚΤΕΡ με πετρέλαιο αμέσως μόλις τελειώνουμε την καθημερινή εργασία μας. Με την επιλογή μας αυτή πετυχαίνουμε να μην εισχωρούν και να μην συμπυκνώνονται υδρατμοί στο ντεπόζιτο όταν κάνει κρύο κατά την διάρκεια της νύκτας οι οποίοι μετατρέπονται σε νερό που κατασταλάζει μέσα, επίσης διευκολύνουμε την εκκίνηση του κινητήρα την επόμενη μέρα.  
    Προτεινόμενος τρόπος εφοδιασμού
    α) ξεβιδώνουμε το καπάκι του ντεπόζιτου,
    β) αφαιρούμε και ελέγχουμε το φίλτρο-συρμάτινη σήτα το οποίο πρέπει να είναι καθαρό και σε καλή κατάσταση.
    γ) προσέχουμε να μην χυθεί πετρέλαιο έξω , όταν γεμίζουμε με δοχείο χρησιμοποιούμε το κατάλληλο χωνί.
    Μέτρα πρόληψης και ασφάλειας
    Με δεδομένο ότι το πετρέλαιο είναι εύφλεκτο, επισημαίνουμε ότι :
    Α) Ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται σε ανοικτό χώρο, μακριά από σπινθήρες ή φλόγα.
    Β) Ο κινητήρας να μην λειτουργεί και το κλειδί του διακόπτη να βγαίνει από τη θέση του.
    Γ) Ο χειριστής ή οι παρευρισκόμενοι να μην καπνίζουν.
    Δ) Όταν το πετρέλαιο χύνεται έξω να καθαρίζεται καλά για τι μπορεί να προκαλέσει ζημιές, διαβρώσεις ή πυρκαγιά.
    Ε) Να αποφεύγεται να χρησιμοποιηθούν δοχεία μεταφοράς καυσίμων εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο, τα δοχεία αυτά δεν πρέπει να μένουν ανοικτά έστω και για λίγο.  
    Ποιότητα καυσίμων
    Η ευαισθησία της αντλίας πετρελαίου και την μπεκ έγχυσης επιβάλλουν :
    1.Να γίνεται εφοδιασμός καυσίμων από πρατήριο αναγνωρισμένων εταιριών.
    2.Να αποφεύγεται η διατήρηση καυσίμων σε ιδιωτικούς χώρους, εάν υπάρξει απόλυτη ανάγκη να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε καθαρά δοχεία (όχι γαλβανισμένα) που η κατασκευή τους δεν επιτρέπει την είσοδο νερού ή ακαθαρσιών.
    3.Να μην χρησιμοποιείται καύσιμο από δοχείο που έμεινε έστω και για λίγο ανοικτό.
    4.Για κάθε ενδεχόμενο φρόνιμο είναι να τοποθετήσουμε υδατοπαγίδα στο σύστημα τροφοδοσίας πετρελαίου για να μπορούμε να το καθαρίζουμε όταν αυτό είναι ακάθαρτο ή περιέχει νερό.
    Το παρόν άρθρο εντάσσεται στην διαρκώς καταβαλλόμενη προσπάθεια μας για την πληρέστερη ενημέρωση σας από την http://www.krekis.com/.

    Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

    Μηχανικός μηχανισμός οδήγησης (σύστημα διεύθυνσης)


    Οι μηχανισμοί οδήγησης των τρακτέρ στις μέρες μας είναι : μηχανικοί ή υδραυλικοί.

    Οι μηχανικοί, χρησιμοποιούνται κυρίως στα μικρά τρακτέρ (τρακτεράκια). Το τιμόνι συνδέεται με την μία άκρη του άξονα. Η άλλη άκρη βρίσκεται στην πυξίδα οδήγησης. Μέσα στην πυξίδα οδήγησης υπάρχουν ο ατέρμονας κοχλίας σε μόνιμη εμπλοκή μ’ ένα τροχίσκο (ράουλο). Ο ατέρμονας κοχλίας είναι συνδεδεμένος με τον άξονα διεύθυνσης ενώ ο τροχίσκος (ράουλο) με τον άξονα του βραχίονα διεύθυνσης. Ο  άξονας διεύθυνσης βρίσκεται και προφυλάσσεται μέσα στη κολώνα και στηρίζεται με δύο ρουλεμάν μέσα στην πυξίδα η οποία έχει λιπαντικό για να λιπαίνει τα εξαρτήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Όταν ο οδηγός στρίβει το τιμόνι γυρίζει ο άξονας και ο ατέρμονας κοχλίας, μέσω του τροχίσκου περιστρέφεται και ο βραχίονας διεύθυνσης. Η κίνηση αυτή μεταδίδεται από τον βραχίονα διεύθυνσης με μπάρες στα ακραξόνια. 
    Μηχανικός μηχανισμός οδήγησης
    Μηχανικός μηχανισμός οδήγησης

    Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

    Γρασάρισμα


    Σε πολλά σημεία του τρακτέρ υπάρχουν γρασαδοράκια για να λιπαίνονται οι άξονες και οι τριβείς. Για τη σωστή λίπανση των σημείων αυτών πρέπει να ακολουθούμε τα κάτωθι :

    1. Επιλέγουμε γράσο πολλαπλής χρήσεως επειδή είναι αποτελεσματικό στις περισσότερες χρήσεις.
    2. Πρέπει να το έχουμε αποθηκευμένο σε καθαρό δοχείο.
    3. Καθαρίζουμε τα γρασαδοράκια από παλιά γράσα και τυχόν ακαθαρσίες προτού εφαρμόσουμε το πιστόλι λίπανσης.
    4. Το στόμιο του πιστολιού πρέπει να συγκρατείται στην ίδια ευθεία με το γρασαδοράκι και ταυτόχρονα να πιέζουμε το χειρομοχλό του πιστολιού, το απομακρύνουμε με μια πλάγια κίνηση.
    5. Τα σημεία λίπανσης με γρασαδοράκι δεν χρειάζονται υπερβολική λίπανση γιατί πολλές φορές το επιπλέον γράσο πέφτει σε ιμάντες ή  άλλες επιφάνειες και προκαλεί ζημιές.
    6. Δεν πρέπει να πιέζουμε υπερβολικά με το πιστόλι σε σημεία που υπάρχουν τσιμούχες επειδή μπορεί να σπάσουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν το γράσο και να εισχωρούν βρωμιές και υγρασία.
    7. Όταν κάνει πολύ κρύο το γρασάρισμα πρέπει να γίνεται όσο είναι ζεστό το μηχάνημα γιατί οι τριβείς δέχονται το γράσο ευκολότερα.
    8. Φρόνιμο είναι επίσης να λιπαίνουμε τα σημεία τριβής όπου δεν υπάρχουν γρασαδοράκια με λιπαντικά σπρέι.

    Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

    Προληπτική συντήρηση – καθημερινή φροντίδα


    Για να πετύχουμε την μακροχρόνια, αποδοτική και παράλληλα ασφαλή λειτουργία του τρακτέρ οφείλουμε να τον διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Επιβάλλεται λοιπόν να τον συντηρούμε τακτικά να ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες που περιγράφονται παρακάτω με σκοπό να περιορίσουμε τις πολυδάπανες επισκευές και να τον προφυλάξουμε από την πρόωρη φθορά του. Σημειώνουμε ότι για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών από την πλευρά μας δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις όταν αυτές δεν συνοδεύονται από επιμέλεια και δεξιοτεχνία, άλλως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους τεχνίτες ή συνεργεία της περιοχής μας. Λειτουργώντας λοιπόν προληπτικά μπορούμε να διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε τη διάρκεια ζωής του τρακτερ
    Γενικές οδηγίες

    Το τρακτέρ πρέπει να διατηρείται καθαρό. Στο τέλος κάθε ημερήσιας εργασίας  απομακρύνουμε βρωμιές, λάσπες, σκουπίδια, λίπη και λάδια. Έτσι φαίνονται τυχόν λασκαρισμένες βίδες τις οποίες σφίγγουμε ή φθαρμένα εξαρτήματα που απαιτούν επισκευή.

    Οι βίδες, οι προφυλακτήρες και τα εξαρτήματα από λαμαρίνα να είναι στη θέση τους. Ένας χαλαρός προφυλακτήρας λόγω των δονήσεων αν αποκολληθεί και πέσει σε κινούμενα εξαρτήματα, ίσως κάνει ζημιά στη μηχανή στον χειριστή και σε άλλα άτομα.

    Καθημερινός έλεγχος πριν το ξεκίνημα. Εντοπίζουμε έτσι τυχόν βλάβες ή φθορές που μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα κατά την εργασία μας.

    Σωστή χρήση του τρακτέρ. Να μην τον υπερφορτώνουμε και να εργαζόμαστε με την κατάλληλη ταχύτητα για τις συνθήκες του εδάφους γιατί αλλιώς δεν έχει καμία αξία η καλή συντήρηση.

    Η συμβολή στην πληρέστερη ενημέρωση σας είναι της  https://www.krekis.gr/  
    Προληπτική συντήρηση τρακτέρ
    Προληπτική συντήρηση τρακτέρ

    Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

    Ερπύστριες

    Μετά τα ελαστικά αποτελεί το άλλο μέσο πρόωσης των τρακτέρ. Είναι τεχνητό οδόστρωμα πάνω στο οποίο κυλούν χαλύβδινοι τροχοί παραπλήσιο με το σιδηρόδρομο. Η λειτουργία τους και ο τρόπος κίνησης τους έχει γίνει ευρύτερα γνωστές λόγω της χρησιμοποίησης τους στα τεθωρακισμένα άρματα. Η χρήση τους στη χώρα μας είναι περιορισμένη. Θωρείται ιδανικό μέσο πρόωσης σε υγρά, τυρφώδη, αμμώδη και πετρώδη εδάφη. Πλεονεκτήματα : συμπιέζουν λιγότερο το έδαφος, εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσφυση απ’ ότι τα ελαστικά, επιτρέπουν την εργασία κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Μειονεκτήματα : το υψηλό κόστος, μικρότερη ταχύτητα κατά τη μετακίνηση. το σύστημα κίνησης ενός ερπυστριοφόρου τρακτερ αποτελείται από :
    Την ερπύστρια, είναι μια συνεχής αλυσίδα που αποτελείται από τα πέδιλα τους πείρους και τους τριβείς.
    Τον οδοντωτό κινητήριο τροχό, μεταδίδει την κίνηση από τον κινητήρα στην ερπύστρια.
    Τα ράουλα, διαχωρίζονται σε πάνω ράουλα που συγκρατούν το βάρος του πάνω τμήματος της ερπύστριας και σε κάτω ράουλα που είναι στερεωμένα σε ίσες αποστάσεις στο πλαίσιο της τα οποία στηρίζουν το βάρος το οχήματος και το κατανέμουν ομοιόμορφα.
    Τον αργό τροχό, μαζί με ένα δυνατό ελατήριο εξασφαλίζει το τέντωμα της.
    Τους προφυλακτήρες, προστατεύουν τα ράουλα από πέτρες, εμποδίζουν τις λάσπες να μπουν κυρίως όμως οδηγούν την ερπύστρια, εμποδίζουν το στρίψιμο της και την κάμψη της.
    Το πλαίσιο, είναι ο σκελετός πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα τα προηγούμενα μέρη του συστήματος.  
     
    ερπυστριοφόρο τρακτέρ
    ερπυστριοφόρο τρακτέρ

    Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

    Ελαστικά - Λάστιχα τροχών)

    Στους τροχούς των τρακτέρ τοποθετούνται ελαστικά με ή χωρίς σαμπρέλα. Αν και τα τρακτερ κινούνται με μικρή ταχύτητα τα ελαστικά τους αντιμετωπίζουν τις ανωμαλίες του εδάφους, για το λόγο αυτό κατασκευάζονται ελαστικά πολλών τύπων με διαφορές ως προς τη ποιότητα κατασκευής και το σχεδιασμό του πέλματος.
    Λάστιχα μπροστινών τροχών.
    Ανάλογα με το σχέδιο του πέλματος διακρίνονται :
    Με μονή ράβδωση, κάνουν για χαλαρά εδάφη
    μονής ράβδωσης
    μονής ράβδωσης
    Με διπλή ή τριπλή ράβδωση, δεν πιέζουν πολύ το έδαφος, δίνουν καλό έλεγχο στο χειριστή.
     
    Πλεούμενα, έχουν μεγαλύτερο πλάτος και μικρότερο βάθος από τα υπόλοιπα ελαστικά των μπροστινών τροχών. Σε υγρά εδάφη δυσκολεύουν την οδήγηση επειδή αυξάνεται η αντίσταση κυλίσεως.
    Ορυζώνων, χρησιμοποιούνται σε υγρά εδάφη διευκολύνουν την οδήγηση.
    Λάστιχα οπίσθιων τροχών.
    Ανάλογα με τη μορφή του πέλματος διακρίνονται σε:
    Ελαστικά γενικής χρήσεως με προεξοχές τύπου V, συνδυάζει τη σχέση μεταξύ πρόωσης και αντοχής του πέλματος, κάνει για όλες τις εποχές του χρόνου.
    Ελαστικά τύπου V
    Ελαστικά τύπου V
    Ελαστικά με προεξοχές τύπου V μεγάλου ύψους, είναι ιδανικά σε λασπερά και υγρά εδάφη.
    τύπου V μεγάλου ύψους
    τύπου V μεγάλου ύψους
    Ελαστικά με τάπες, προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στο χειριστή δε φθείρονται εύκολα, είναι ιδανικά για εργασία πάνω σε χλοοτάπητα επειδή δεν καταστρέφουν την επιφάνεια του.
    Ελαστικά με τάπες
    Ελαστικά με τάπες
    Ελαστικά με βιομηχανικό πέλμα, χρησιμοποιούνται τόσο για μεταφορές όσο για εργασία στο χωράφι, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και φθείρονται λιγότερο.
    βιομηχανικό πέλμα
    βιομηχανικό πέλμα
    Χαρακτηριστικά στοιχεία των ελαστικών είναι οι διαστάσεις τους, ο αριθμός των λινών (ενισχυτικών πλεγμάτων) και η διεύθυνση περιστροφής. Οι διαστάσεις προσδιορίζονται με δύο  αριθμούς. Ο 1ος δείχνει τη διάμετρο της τομής του δακτυλίου του ελαστικού ενώ ο 2ος τη διάμετρο της ζάντας. Στα ελαστικά αμερικάνικης κατασκευής οι αριθμοί είναι σε ίντσες, στα ευρωπαϊκά σε χιλιοστά.
    Χαρακτηριστικά στοιχεία
    Χαρακτηριστικά στοιχεία