Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Δημητριακά

Το όνομα τους προέρχεται από τη θεά Δήμητρα.
Σιτάρι
Δύο είναι τα πιο σημαντικά είδη :
Το Σκληρό και το Μαλακό.
Το Σκληρό χρησιμοποιείται στη Ζαχαροπλαστική και στη Μακαρονοποιϊα, η τιμή του είναι μεγαλύτερη από το Μαλακό.
Από το Μαλακό σιτάρι γίνεται το αλεύρι για το ψωμί.
Κριθάρι
Δύο είναι τα πιο σημαντικά είδη :
Τα εξάστοιχα, που έχουν όλα τα λουλούδια τους γόνιμα και σχηματίζουν σπόρους, κυρίως χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.
Τα δίστοιχα, που μόνο το κεντρικό σταχίδιο σχηματίζει λουλούδια και χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία σαν πρώτη ύλη.
Βρώμη
Ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι : η Κασσάνδρας, των Τρικάλων και η Γ-2884. Η βρώμη είναι κατάλληλη τροφή και για ανθρώπους, περισσότερο όμως χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή.
Σίκαλη
Στην Ελλάδα καλλιεργείται μια ποικιλία η ντόπια. Η σίκαλη εκτός από την παραγωγή αλεύρων και ψωμιού χρησιμοποιείται στην παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών καθώς και αναμεμιγμένη με άλλες τροφές στην παρασκευή ζωοτροφών.
https://www.krekis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: