Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Γεωργικοί ελκυστήρες

Γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ)

Το τρακτέρ αντικατέστησε πολλά ζώα (αγελάδες, βόδια, γαϊδούρια, άλογα) που ήταν η κινητήρια δύναμη των γεωργών. Με τη χρησιμοποίηση του τρακτέρ ο γεωργός τελειώνει τη δουλειά του κερδίζοντας 85 μέρες το χρόνο, περίπου δηλαδή το ¼ του χρόνου περίπου.

Εξέλιξη

Το 1860 χρησιμοποιήθηκε η πρώτη ατμομηχανή στις Η.Π.Α, αυτή όργωνε για 23 λεπτά, σταματούσε για 6 λεπτά για να ξαναγεμίσει ξύλα, στη συνέχεια λειτουργούσε για άλλα 13 λεπτά, σταματούσε για άλλα 8 λεπτά για να γεμίσει νερό και ξαναλειτουργούσε για άλλο 1 λεπτό πριν σταματήσει για επισκευή. Για τη λειτουργία της απασχολούταν ο οδηγός, ο θερμαστής, 2 άτομα στα άροτρα, 1 μηχανικός που ήταν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβη.

Το 1901 κατασκευάστηκε το πρώτο τρακτέρ που ήταν βενζινοκίνητο με βάρος 10 τόνους. Το 1932 τοποθετήθηκαν ελαστικά στους τροχούς με αποτέλεσμα να πηγαίνει γρηγορότερα από το ένα χωράφι στο άλλο, να μη καταστρέφει την άσφαλτο και να έχει 25 % οικονομία στα καύσιμα.

Με τα πρώτα ξύλινα άροτρα χρειαζόταν 8 βουβάλια, 2 άντρες για να οργώσουν 4 στρέμματα. Σήμερα 1 άντρας με σύγχρονο τρακτέρ και άροτρο 2 υνίων οργώνει 40 στρέμματα τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: